satu fenomena baru dalam arena blogawan. followers itu hanya ilusi mainan di petang hari melambatkan proses berdikari hingga kita jadi lupa diri. kami menulis dengan penuh passion dan ilmiah.
 

January 24, 2012

Evolusi bahasa.

Assalam. Kembali aku ke kancah yang serba korup ini. Maka topik perbualan ku pada malam ini ialah evolusi bahasa. Sebagaimana yang kita ketahui, bahasa inggeris serta bahasa melayu menjadi bahasa kegemaran rakyat Malaysia sebagai pengantar di alam maya World Wide Web.

Maka apa yang menjadi isu di sini ialah bagaimana bahasa-bahasa yang secara aslinya kelihatan indah mampu berubah menjadi agak buruk. Bahasa inggeris telah kini dicemari oleh 'short form' yang dicipta oleh pihak yang sebenarnya malas untuk menaip, ataupun mungkin daripada kalangan mereka yang mengalami penyakit disleksik. Jikalau begitu, saya meminta maaf. Namun begitu mereka yang berpenyakit MALAS ataupun tidak rajin ini sebolehnya tidak layak untuk dimaafkan.

Antara short form bahasa inggeris yang kini menjadi sebutan ramai adalah seperti LOL ( Laugh Out Loud ), ROFL ( Roll On Floor Laughing ), LMAO ( Laughing My Ass Off ),  ROFLMAO ( Roll on Floor Laughing My Ass Off ) dan juga yang kini semakin hangat, INIAHAC ( Irfan Nukman Is Adorably Handsome And Charming ). Maka persoalannya kini, pernahkah kita menggunakan short form ini? Jawapannya sudah pasti ye, dan jika anda menjawab tidak, anda disarankan menjalankan solat sunat taubat dengan segera kerana sudah semestinya anda berbohong.

Tetapi itu semua bahasa inggeris ! Ape kaitannye dengan kami, warga melayu yang berdaulat ! Oh tidak semudah itu anda orang melayu lari daripada kebenaran. Alam maya internet juga telah mengevolusikan bahasa melayu sehingga keindahan yang ada pada zaman Hang Tuah serta P. Ramlee sudah kian pudar dihanyut zaman. Sebagai contoh, ayat-ayat yang mudah serta pendek seperti KENAPA, ingin dipendekkan lagi sehingga menjadi NAPE, atau GAPO. Apekejadahhnyee yop?

Yang lebih menggatalkan scrotum, terbit pula ayat ayat yang membuatkan kita kelihatan comel a.k.a. gedik seperti lettew, acano dan juga seyes. Jika dicari pada kamus Dewan Bahasa edisi ke 8.5, sesungguhnya kita tidak akan jumpa maksud lettew, yang juga boleh dipronunsiasikan sebagai 'lah itu'. Acano pula membawa maksud 'macam mana' manakala seyes bermaksud 'sirius'.

Dengan apa yang telah saya kupaskan tadi, semestinya kerajaan perlu melihat di mana perginya nilai dalam bahasa. Jikalau perkara ini dibiarkan, sudah pasti karangan bahasa akan dipenuhi dengan perkataan-perkataan yang terlalu inovatif serta menjengkelkan untuk dibaca oleh guru bahasa Melayu seperti Cikgu Meme ( Bukan nama sebenar ) dan juga Cikgu Rohani ( Istiqamah ).

Dengan ini, saya undurkan diri dengan gumbira hati, semoga apa yang disampaikan menusuk ke kalbu serta menggalakkan kalian untuk memaafkan saya yang telah lama tidak berkarya. Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

P.S. Kembali menelaah PROGRESSION !

2 comments:

 
KUCAR-KACIR © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here