satu fenomena baru dalam arena blogawan. followers itu hanya ilusi mainan di petang hari melambatkan proses berdikari hingga kita jadi lupa diri. kami menulis dengan penuh passion dan ilmiah.
 

July 27, 2012

Lambat sikit, amaaoflah.

Assalamualaikum,


Di kesempatan ini nak juga ucapkan ucapan yang membuatkan aku terharu kalau ada orang mengucap.

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak yang ke- 
(mengikut umur masing masing) !

Nampaknya ahli komrad masing masing sibuk, masing masing ada urusan yang lebih penting, masing masing ada tanggungjawab. Jangan gelabah, rileks dulu. Kucar kacir apa apapun takkan di-anaktirikan. Tetap akan ada utusan walaupun dalam jangka masa yang lama. Walaupun tiga empat bulan. Walaupun setahun dua. Walaupun bersarang berdebu. Walaupun...

Sedar tak sedar nampaknya dunia makin tua. Banyak perubahan yang berlaku seiring masa berjalan. 

XXX dah kahwin,
XYZ dah pindah,
Sekolah ZYC ada PK baru
Pakcik ABC dapat anak ke-7
NFA nampaknya makin kurus
NSA nampaknya makin gemuk

Makin lama sekolah ZYC makin buat pelajar gila. Ya, suka betul kalau kena tunda tarikh cuti. Seminggu yang menunda membuatkan pelajar tak fokus, hati jiwa pengarang jantung teringat kat rumah, bila pelajar tak fokus, jadi malas belajar, malas buat kerja sekolah, malas beriadah, bila malas result mula merundum, bila result merundum, kedudukan sekolah ZYC dalam ranking mrsm/sbp makin bertambah, bila makin bertambah, sekolah tak dapat SBT. Bila tak dapat SBT salahkan pelajar. Back to the top, Salah siapa pada mulanya? 

Cuti-cuti jangan dibuat main, tunda seminggu boleh jadi gelap masa depan. Ini baru pada konteks yang umum, kalau dikaji lebih mendalam, lagi banyak kesan negatif. Jadi apa susah? Kasilah kebenaran pulang bermalam banyak banyak. Budak budak akan jadi lagi semangat nak mulakan hari pertama sekolah (iya?)

Hoho maaf emosi terlebih. Ok semua boleh tarik nafas, legakan perut yang senak dengan juadah berbuka tadi. Moga moga Ramadhan kali ini dimanfaatkan sebaik mungkin kerana kita tak tahu panjang mana umur kita, diharapkan dapat berjumpa lagi dengan bulan mulia ni tahun depan, Insyaallah :)


p/s: Harry Potter and The Goblet of Fire! WOHOOOOO

2 comments:

  1. xde maknanye cuti banyak banyak jadi produktif. last last copy homework orang prep malam ahad sebelum buka sekolah, haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha depends on diri sendiri actually. Tapi benda tu, erm.. erm.. tak dapat nak dinafikan. hohoho

      Delete

 
KUCAR-KACIR © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings

You can add link or short description here